Weefsels, Tapes & Legsels

Technisch textiel

Weefsels en legsels worden van multifilamentgaren gemaakt. Bij weefsels is het multifilamentgaren geweven, terwijl het garen bij legsels parallel ligt.

Weefselsweefsel glasfilamenten rovings

Weefsels zijn versterkingsmaterialen die worden gemaakt door glasfilamenten / rovings te weven. Deze hebben een silaan finish, waardoor de weefsels in meerdere harssystemen inzetbaar zijn. Weefsels hebben ten opzichte van de gesneden glasmatten een hogere treksterkte en zorgen voor zeer goede mechanische eigenschappen. Ook hoeft men minder hars te gebruiken ten opzichte van gesneden glasmatten van gelijk gewicht per m².

Multi-axiale legsels

Multi-axialen zijn opgebouwd uit 2 of meer legsels van unidirectionale vezels, welke door middel van een polyestergaren aan elkaar gestikt worden. Doordat deze gestikt worden treed er bij uitharding van de hars geen krimp op en worden harsrijke plekken voorkomen. Ook zal er weinig tot geen aftekening ontstaan en blijven de eigenschappen behouden.

Deze multi-axialen kunnen tevens geleverd worden met een oppervlaktevlies of gesneden glasvezel. De multi-axialen zijn te leveren in een range van 340 tot 1500 gr/m². De breedte van deze legsels zijn 125 of 250 cm.

legsels multi axiale legsels

Legsels (glas, carbon en/of aramide)

Hieronder verstaan we de koolstof, aramide mix en hybride weefsels. De hybride weefsels zijn een combinatie van aramide/koolstof.

Bij de combinatie glas/koolstof weefsel wordt er een unidirectionaal koolstofweefsel ingezet, omdat er stijfheid in één richting gewenst is. Vervanging van koolstof door glas, wanneer de stijfheid van minder belang is. De combinatie glas/aramide zorgt voor een hogere slagvastheid van het laminaat. Bij de combinatie aramide/koolstof worden de bijzonder positieve eigenschappen van beide materialen gecombineerd. Hierdoor ontstaat er een laminaat met hoge slagvastheid in combinatie met een hoge stijfheid.