Zirkonium 702

Hitech

Zirkonium is een legeringselement dat lichter is dan staal en goed bestand is tegen chemicaliën. Verder zorgen de hoge hardheid, vervormbaarheid en corrosieweerstand ervoor dat het regelmatig wordt toegepast. Zirkoniumlegeringen worden bijvoorbeeld gebruikt in nucleaire technologie vanwege de slechte absorptie van neutronen, maar ook in de chemische industrie vanwege de goede corrosiebestendige eigenschappen.

De voordelen van zirkonium 

  • Goede corrosiebestendigheid
  • Goede sterkte bij extreem hoge temperaturen
  • Goede vormbaarheid/ductiltiteit
  • Vormt geen sterk radioactieve isotopen
Chemische samenstelling (gewicht %)
N C O H Zr Hf Fe+Cr
0.026* 0.06* 0.16 0.006* 99.2 4.6* ​0.2*
*Maximum            

 

Dichtheid
6,51 kg/dm3


​Zirkonium 702

Hoewel er verschillende kwaliteiten zirkonium legeringen zijn, wordt zirkonium 702 beschouwd als de enige technisch zuivere zirkoniumkwaliteit op de markt. Zirkonium 702 is een commercieel zuiver zirkonium dat zeer goed bestand is tegen spanningscorrosie, putcorrosie en spleetcorrosie.

Zirkonium is een reactief metaal met een hoge affiniteit voor zuurstof. Dit zorgt ervoor dat er een beschermende oxidelaag wordt gevormd. Tijdens een warmtebehandelingsproces wordt deze laag verbeterd. Zo is het oppervlak beschermd tegen verschillende soorten corrosie in bepaalde agressieve omgevingen. Wanneer zelfs de beste roestvrijstalen- en nikkellegeringen niet voldoende bescherming bieden tegen corrosie, kan er gekozen worden voor zirkonium 702.

Toepassingen

We vinden zirkonium 702 terug in:

  • Chemische technologie
  • Energiecentrales
  • Onderdelen van koelsystemen
  • Warmtewisselaars
  • Auto-onderdelen

Zirkonium en titaan

Zirkonium en titaan (of titanium) delen veel gewenste eigenschappen. Zo staan beide elementen bekend om hun sterke duurzaamheid en corrosieweerstand. Hoewel zirkonium duurzamer, flexibeler, meer hypoallergeen en minder corrosiegevoelig is dan titaan, kan het niet in iedere industrie gebruikt worden.

Zirkonium 702 bestellen

Ook zirkonium toepassen? Bij Merrem & la Porte kunnen we deze legering leveren. Onze HiTech afdeling heeft niet alleen de materialen, maar ook veel technische kennis in huis. We kunnen u voorzien van het beste materiaalkundige advies én bijzondere zirkoniumkwaliteiten. 

Titanium legering aanvragen
Deze of een andere titaniumlegering aanvragen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.