Titanium Grade 5

Hitech

Titanium Gr.5 (Ti6Al4V)​

ASTM Grade 5 is een titaanlegering met 6% aluminium en 4% vanadium (Ti6Al4V). Deze legering wordt gekenmerkt door een zeer hoge sterkte, een redelijke lasbaarheid en goede corrosiebestendigheid.

Titaniumlegering Gr 5 Ti6Al4V (Ti64) is de meest gebruikte titaniumlegering die ook warmtebehandelbaar is. Titanium Grade 5 is hoog in sterkte en laag in gewicht. De grote corrosiebestendigheid zorgt ervoor dat deze titaankwaliteit breed toepasbaar is. De grootste markt voor Titanium Grade 5 is de luchtvaartindustrie. De legering kan door middel van een warmtebehandeling nog sterker worden. Naast de lucht- en ruimtevaartindustrie wordt deze legering ook gebruikt voor medische & chemische procesapparatuur, automobiele toepassingen en scheepvaarttoepassingen.

Chemische samenstelling (gewicht %)
Ti V Al Fe O H C N
Rest 3.5- 4.5 5.5 - 6.75 0.25 0.2 0.01 0.08 0.05

 

Titanium Grade 5 of Ti64?

Titanium Graad 5 staat ook bekend als Ti6Al4V, Ti-6Al-4V of Ti 6-4. Dit is niet te verwarren met Ti-6Al-4V-ELI (klasse 23). Deze legering heeft een chemische samenstelling van 6% aluminium, 4% vanadium, 0,25% (maximum) ijzer, 0,2% (maximum) zuurstof, en de rest titanium (zie tabel hierboven).  Titanium Grade 5 is aanzienlijk sterker dan commercieel zuiver titanium (klasse 1 tot en met 4). Desalniettemin heeft Titanium Grade 5 dezelfde stijfheid en thermische eigenschappen als de commercieel zuivere grades. Dat Titanium Grade 5 warmtebehandelbaar is, is een groot voordeel ten opzichte van andere titaankwaliteiten. Door de combinatie van sterkte, corrosiebestendigheid, lasbaarheid en verwerkbaarheid wordt Titanium Grade 5 erg veel gebruikt. 

Waar wordt Titanium Grade 5 gebruikt?

Het gebruik van Titanium Grade 5 omvat vele toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de lucht- en ruimtevaartindustrie. Hier wordt het gebruikt voor de productie van casco's en motorcomponenten. Ook in de scheepvaart, offshore en energieopwekking zien we deze titaankwaliteit veel terug. 

Productomschrijving ASTM Grade 5

Door de hoge sterkte en het lage soortelijke gewicht heeft het materiaal een uitzonderlijke sterkte-gewichtsverhouding. Titanium Grade 5 wordt veel toegepast in vliegtuigconstructies en turbinemotoren, drukvaten, bevestigingsmateriaal, onderdelen voor de automobielindustrie maar ook als materiaal voor implantaten en sportartikelen. Deze legering is lasbaar met conventionele technieken mits de te lassen delen schoon zijn.

Verkrijgbaarheid ASTM Grade 5

Titanium Grade 5 (Ti6Al4V) is verkrijgbaar als plaat, rondstaf, lasmateriaal, flenzen, gelaste pijp en gelaste tubing. Bevestigingsmateriaal en afmetingen op aanvraag.

Titanium Grade 5 UNS R56400  DIN 17851 Wstnr. 3.7165
ASME/ASTM SB 265/B 265 Plaat en strip
ASME/ASTM SB 337/B 337 Naadloze en gelaste pijp
ASME/ASTM SB 338/B 338 Naadloze en gelaste condensorbuis
ASME/ASTM SB 348/B 348 Staf
ASME/ASTM SB 363/B 363 Naadloze en gelaste fittings
ASME/ASTM SB 381/B 381 Smeedstukken
     
Soortelijke massa 4.51 kg/dm3    


Titanium bij Merrem & la Porte

Titaan is verkrijgbaar als plaat, rondstaf, lasmateriaal, gelaste pijp en gelaste tubing. Bevestigingsmateriaal en afmetingen op aanvraag. Merrem & la Porte biedt tevens mogelijkheden voor knippen, zagen en plasma-, waterstraal- of lasersnijden.

Titaan Grade 5 bestellen?

Lees meer over onze titaanlegeringen of neem contact op voor meer informatie, onze actuele voorraad of deskundig metaaladvies. Ons team is u graag van dienst!

Titanium legering aanvragen
Deze of een andere titaniumlegering aanvragen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Invalid entry
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.